Runescape

Runescape on yksi vanhimmista ja suosituimmista MMORPG-peleistä eli massiivisista monen pelaajan verkkoroolipeleistä, sillä se on julkaistu jo tammikuussa 2001. Tämän Jagexin luoman fantasiamaailmaan sijoittuvan roolipelin on löytänyt jo yli 200 miljoonaa pelaajaa, ja kuukausittain yli 10 miljoonaa pelaa sitä aktiivisesti. Sitä voi pelata ilmaiseksi, mutta maksamalla pelistä saa käyttöönsä ominaisuuksia, joita ei ilmaispelaajilla ole. Esimerkiksi joillekin alueille ei ilmaispelaajat pääse ollenkaan.

Gielinorin keskiaikainen fantasiamaailma on jaettu erilaisiin alueisiin, kaupunkeihin ja kuningaskuntiin. Jokaisella alueella on erilaiset tehtävät, viholliset ja tekemismahdollisuudet ja näiden alueiden välillä liikkuminen tapahtuu monella eri tapaa. Pelaaja voi siirtyä paikasta toiseen teleportti-loitsuilla tai perinteisesti jalan, sekä joillakin reiteillä voi käyttää hyväkseen maksullisia laivoja tai liidokeita, riippuen reitistä.

Peli aloitetaan luomalla oma ihmishahmo eli avatar. Uudet pelaajat aloittavat pelinsä kellarista, Lumbridgen kaupungista josta lähdetään liikkeelle. Muista roolipeleistä poiketen pelissä ei ole mitään tiettyä juonta, vaan omat tavoitteet ja päämäärät saa asettaa vapaasti. Tehtäviä voi suorittaa omaan tahtiinsa, ja vihollisia ja muita pelaajia vastaan voi taistella. Muiden pelaajien kanssa voi tehdä kauppaa, jutella, liittoutua tappamaan vihollisia ja pelata vaikka minipelejä. Tehtävien suorittamisesta ja taistelusta saa käyttöönsä lisäominaisuuksia, joilla saa taas lisää boostia peliin. Pelaajan kehittäessä taitojaan taikuudessa, saa hän käyttöönsä teleporttauksen, jolla pystyy siirtymään paikasta toiseen helpommin. Pelaajat voivat myös keskenään liittoutua klaaneiksi toisien pelaajien kanssa, ja klaanien välisistä tappeluista saa aina extraa.

Rahaa hahmo saa suorittamalla tehtäviä ja tällä voi sitten ostaa haluamiaan tarvikkeita, joita voi myös vaihdella.